Datan käsittely ja tekstianalyysi
Tekoäly voi selkeästi helpottaa suurien tekstimäärien läpikäyntiä ja tiivistämistä
Tekoäly voi helposti käsitellä suuria määriä tietoa. Se voi myös automaattisesti hakea ja järjestellä dataa, mikä säästää aikaa ja antaa enemmän aikaa inhimillisempiin työtehtäviin. Tekoäly voi analysoida tekstidataa luonnollisen kielen käsittelyn avulla, joita ovat esimerkiksi asiakaspalautteet, uutisartikkelit ja sosiaalisen median viestit. Se voi myös tunnistaa avainsanoja, jotka voivat auttaa yrityksiä ymmärtämään markkinatrendejä sekä yleistä mielipidettä.
Esa Riutta muun muassa käsittelee Youtube-kanavallaan tekoälyä ja sen eri käyttökohteita. Videolla “Näin analysoit tekoälyn avulla tiedostosi – tee yhteenvetoja, pyydä selityksiä ja paljon muuta!” Riutta kertoo LightPDF-sivuston käytöstä. Sivuston tekoälyn kanssa voi muun muassa keskustella sille syötetystä aineistosta, jotta sen sisällöstä saa paremman käsityksen. Dokumentin syötössä voi mennä jonkin verran aikaa, riippuen sen pituudesta tai koosta. Kun syötetty dokumentti on käsitelty, sivusto antaa siitä pienen tiivistelmän, sekä muutaman kysymys vaihtoehdon, jota siltä voisi kysyä. Kun sivustolta kysyy kysymyksen, se antaa vastauksen vain sille annetun dokumentin perusteella. LightPDF ymmärtää myös Suomea! (Riutta 2023.)
Riutta antaa sivustolle täysin fiktiivisen tiedoston, joka käsittelee fiktiivistä pelimaailmaa. Hän muun muassa kysyy pelimaailman eri kansoista, ja LightPDF antaa vastauksen, jossa se listaa tiiviisti kyseisen maailman eri kansat. Vaikka tiedosto on fiktiivinen, tekoäly pystyy antamaan täysin selkeitä vastauksia kysymyksiin (Riutta 2023). Tällä tavalla voit haastatella tekoälyä, kun se on analysoinut sille annettuja tiedostoja.
Riutan toisella videolla “Tee yhteenveto ja analysoi dokumentteja, videoita tai äänitiedostoja tekoälyllä”, hän esittelee Anysummary.app sivustoa, joka myös analysoi eri aineistoja tekoälyllä. Riutta näytti aikaisemmalla videolla samankaltaisen palvelun, LightPDF:n. Anysummary pystyy samaan, mutta lisävoimanaan se pystyy analysoimaan video- ja äänitiedostojakin. Toisin kuin LightPDF, Anysummary ei ole vielä hyvä suomenkielisten aineistojen kanssa.
Tiedostoista voi tehdä luetteloita, sekä keskustella syötetyistä tiedostoista palvelun tekoälyn kanssa. Riutta esimerkiksi pyytää palvelua kuvailemaan Nintendon roolia videopelimarkkinoilla, johon palvelu antaa vastauksen vain sille annetun tiedoston perusteella. Palvelulla on monta eri välilehteä, joiden avulla voi analysoida ja tiivistää tiedostoja eri tavoin:
Palvelun TL;DR (too long; didn’t read) välilehti tekee lyhennelmän aineistosta.
Detailed-välilehti antaa pidemmän ja yksityiskohtaisemman lyhennelmän aineistosta, jos tarvitsee enemmän tietoa kuin mitä TL;DR-välilehti antaa.
Sarcastic-välilehti taas antaa nimensä mukaisesti sarkastisen läpikäynnin aineistosta.
Tweet-välilehti tekee “twiittejä”, mutta niitä voi tietenkin käyttää muillakin somekanavilla.
Song-välilehdellä tekoäly tekee laulun sanoitukset annetusta aineistosta.
Jos palvelulle haluaa ladata toisen aineiston analysoitavaksi, sivu pitää vain ladata uudestaan (Riutta 2023). Lopuksi Riutta vertaa aiemmin esittämäänsä LightPDF palvelua Anysummary:n palveluun, ja kertoo ettei koe tämän palvelun chat-toiminnon olevan yhtä hyvä. Anysummary ymmärtää myös Suomea hyvin vähän, joten se on parempi englanninkielisille aineistoille. (Riutta 2023).
Trendien ja muutosten tunnistaminen
Tekoäly voi huomata trendejä ja muutoksia helpommin kuin ihmissilmä
Menneeseen dataan perustuen tekoäly voi ennustaa esimerkiksi asiakkaiden käyttäytymismalleja. Perinteisiin malleihin verraten tekoäly voi huomioida trendejä ja kausivaihteluita tarkemmin muun muassa myyntiennusteita varten.
Tekoäly voi tunnistaa merkittäviä trendejä ja muutoksia markkinoilla eri lähteistä, ja voi näin analysoida suuria määriä dataa. Erilaisia tietolähteitä yhdistämällä se voi antaa syvällisempää ymmärrystä markkinoiden suuntauksista ja kehityksestä. Tällaisia tietolähteitä voivat muun muassa olla sosiaalisen median keskustelut ja erilaiset uutisartikkelit. (Mentorsprint 2023.)
Raporttien tekeminen ja visuaalinen analysointi
Tekoäly voi huomattavasti säästää aikaa raporttien ja niiden visualisointien tekemisessä
Tekoäly voi luoda raportteja tiivistämällä monen eri lähteen tiedot helposti luettavaan muotoon. Manuaaliseen raporttien luontiin verrattuna tekoäly auttaa säästämään aikaa ja resursseja. (Mentorsprint 2023.) Se helpottaa merkittävästi datan tulkintaa ja mahdollistaa sen esittelyn selkeämmin. Tekoäly voi myös luoda visualisointeja näistä raporteista.
Esimerkiksi kuvien ja videoiden kaltaisten visuaalisten sisältöjen skannaaminen ja analysointi hoituvat hyvin tekoälyllä. Se auttaa tunnistamaan muun muassa mielipiteitä ja brändimainintoja. Yritykset pystyvät näin seuraamaan brändinsä mainetta ja näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa. (Mentorsprint 2023.)
LÄHTEET
Miten hyödyntää tekoälyä? 5 esimerkkiä joita voit testata tänään. 2024. Mentorsprint. WWW-dokumentti. 6.3.2024. Saatavissa: https://mentorsprint.com/tekoaly/tekoalyn-hyodyntaminen/ [viitattu 26.11.2024].
Riutta, E. 2023. Näin analysoit tekoälyn avulla tiedostosi – tee yhteenvetoja, pyydä selityksiä ja paljon muuta. Youtube. Videoleike. Julkaistu 13.4.2023. Saatavissa: https://youtu.be/s3M1pZ4Q1qA?si=dOHXsAxj7Bwfu1Ao [viitattu 20.11.2024].
Riutta, E. 2023. Tee yhteenveto ja analysoi dokumentteja, videoita tai äänitiedostoja tekoälyllä. Youtube. Videoleike. Julkaistu 24.4.2023. Saatavissa: https://youtu.be/3Z968GK0C94?si=2RjTP9AzttqsxBp1 [viitattu 21.11.2024].
Claude
Monipuolinen tekoälyavustaja
Claude on tekoälytyökalu, joka on suunniteltu auttamaan erilaisissa tekstinkäsittelyn tehtävissä. Sen avulla voi esimerkiksi analysoida aineistoja, kirjoittaa tiivistelmiä, suunnitella sisältöjä ja litteroida. Se on erinomainen työkalu esimerkiksi silloin, kun tarvitaan nopeaa ja tarkkaa apua suurten tekstimäärien käsittelyssä. Claude myös osaa tunnistaa aineistosta keskeisiä teemoja, trendejä ja käsitteitä.
Tekstin tunnistaminen kuvasta Claudessa
Clauden avulla voit käsitellä kätevästi tekstiä sisältäviä kuvia. Sen avulla voit tunnistaa tekstin rakenteen, kirjoittaa sen auki ja jäsentää sen selkeästi jatkokäyttöä varten.
1. Luo uusi projekti
Aloita luomalla uusi projekti Claudessa. Projektin luomisen jälkeen sinulle avautuu chat-näkymä.
2. Lataa kuva ja valitse sopiva toimintatapa
Vaihtoehto 1: Jos sinulla on paljon samanlaisia kuvia (esim. työpaja-aineistoja), lataa kuva liitteeksi ja kirjoita promptiksi: "Tunnista rakenne." Tämä auttaa Claudea ymmärtämään kuvan toistuvan rakenteen.
Vaihtoehto 2: Jos kuvasi ovat keskenään erilaisia, kokeile suoraan ladata kuva liitteeksi ilman erityistä ohjetta. Claude saattaa osata lukea tekstit suoraan. Huomaa, että tulos on yleensä tarkempi, jos ensin tunnistat rakenteen.
3. Rakenne tunnistettu
Kun rakenne on tunnistettu, voit siirtyä varsinaiseen tekstin avaamiseen.
4. Lataa kuvat tekstin tunnistamista varten
Lisää kuvat liitteisiin yksi kerrallaan, jotta käsittely pysyy selkeänä ja johdonmukaisena. Promptiksi voit kirjoittaa chattiin esimerkiksi ‘’Kirjoita kuvan tekstit’’.
5. Tekstin avaaminen
Claude kirjoittaa auki kuvassa näkyvät tekstit ja listaa ne chat-ikkunaan.
6. Muotoilu ja jäsennys
Tarvittaessa pyydä Claudea jäsentämään tekstiä selkeämmin. Esimerkki: "Kirjoita tekstisisällöt oikeiden otsikoiden alle."
7. Tarkista lopputulos
Jos kuvissa on käsin kirjoitettua tekstiä, tarkista tunnistetut kohdat virheiden tai väärintulkintojen varalta, erityisesti värillisten tekstien kohdalla.
Lopputuloksena: Kaikki kuvissa näkyvät tekstit ovat nyt kirjoitettu auki ja muokattavissa tarpeen mukaan.
Lähteet
Anthropic. 2024. Claude AI. WWW-dokumentti. Saatavissa: https://www.anthropic.com/claude [viitattu 05.12.2024].