Viittauskäytännöt

Hyödynnä tekoälyä vastuullisesti

Tekoäly mukana työskentelyssä

Tekoälyn käyttö tekstejä kirjoitettaessa, editoidessa, analysoidessa ja tiivistettäessä on hyödyllinen apu ja nopeuttaa monia työprosesseja. Kuitenkin, tekoälyn käyttö edellyttää avoimuutta ja kriittistä ajattelua. Hyödynnä tekoälyä aina vastuullisesti ja harkiten.

Avoimuus

Tekoälyn käytöstä tulisi aina olla avoin vastaanottajalle ja vastaanottajan tulisi saada tietää miten ja milloin tekoälyä on käytetty sisältöjä tehdessä. Käytöstä voi kertoa esimerkiksi kuvailemalla sitä millä tavalla tekoälyä on hyödynnetty ja miten se on vaikuttanut lopulliseen sisältöön.

Kriittisyys

Tekoäly ei osaa itse arvioida tuottamaansa tekstiä ja tekoälyn tuottamien vastausten todenperäisyys tulee aina tarkistaa. Vaikka tekoälyn antamat vastaukset tuntuvat inhimillisiltä, ovat ne kuitenkin tuotettu koneellisesti ja todennäköisyyksiä laskemalla. Tekoäly voi usein hallusinoida vastauksia ja siten johtaa käyttäjäänsä harhaan.

Uutuusarvo

Tekoälymallit on koulutettu olemassa olevalla materiaalilla ja niitä yhdistelemällä. Tekoälyllä tuotettu sisältö ei sellaisenaan todennäköisesti täytä uutuusarvoa ja työkalua käyttäessäsi et voi olla varma plagioitko jonkun toisen tekemää sisältöä.

Tekoälyyn viittaaminen

Tekstiä kirjoittaessa on aina syytä viitata alkuperäiseen lähteeseen, eikä tekoälyn tuottamaan vastaukseen. Kuitenkin, jos käytät tekoälyllä tuotettua sisältöä osana tekstiäsi, tulee sisältö merkitä selkeästi. Kerro viitteessä mitä työkalua ja versiota käytit sisällön tuottamiseen ja dokumentoi saamasi vastaus, koska ChatGPT tuottaa erilaisen vastauksen joka kerta (McAdoo 2023).

Lue lisää tekoälyn käytöstä tiedonhankinnassa

Jyväskylän yliopisto: Tekoäly tiedonhankinnassa

Lähde: McAdoo, T. 2023. How to cite ChatGPT. Julkaistu 7.4.2023. Päivitetty 23.2.2024. https://apastyle.apa.org/blog/how-to-cite-chatgpt . Luettu 20.12.2024.